Bästa laptop 2018: 15 bärbara datorer du ska välja i år

Bästa laptop 2018: 15 bärbara datorer du ska välja i år

Om du är på jakt efter en ny laptop att köpa har du kommit rätt! I vår lista över 2018 års bästa laptopar hittar du en mängd olika bärbara datorer, så att du kan få hjälp att välja en dator som passar dina behov.Vi har allt från de bästa gamingdatorerna till hybridmodeller som växlar mellan laptop- och surfplattsläge eller ultratunna laptopar med kraftfulla komponenter i slimmat format. Här finns något för alla.Dessutom har vi testat alla laptopar i den här guiden och valt ut enbart de bästa enheterna så att vi kan ge dig expertråd om vilka som är 2018 års bästa laptopar, och vi uppdaterar ständigt listan för att se till att de bästa nya laptoparna finns med.Redan i mars ser det ut som att 2018 kommer att bli ett fantastiskt år för laptopar, så nu är det hög tid att köpa en ny dator. Ta hjälp av vårt prisjämförelseverktyg för att få ett så bra pris som möjligt på de här schyssta datorerna.
Vissa länkar i den här artikeln tar dig till sidor skrivna på engelska. Vi arbetar hela tiden med att fler sidor ska visas på svenska.
2018 års bästa laptopar:
Dell XPS 13 har toppat vår lista över bästa laptopar tre år i rad och 2018 års version av Dells flaggskeppsmodell är inget undantag. Världens bästa laptop kommer nu i en tunnare och mer kraftfull version, med en enastående ny 4K-display och en läcker ny färg: En modell i Rose Gold och Alpine White kommer snart (recension på engelska).Den är dyrare än den tidigare versionen av XPS 13, men 2018 års modell kompenserar för det med kraftfulla 8:e generationens Intel-processorer, från i5 till i7, och med en nästan helt kantlös Infinity Edge-display som rymmer en 13,3-tums skärm i en 11-tumsmodell sticker Dell XPS 13 verkligen ut.Även när det gäller portar lyckas modellen bra. Jämfört med Apple, som bara använder USB-C, utrustar Dell utöver USB-C sin flaggskeppsmodell med USB 3.0 och den sällsynta SD-kortporten. Inte undra på att Dell XPS 13 är världens fortsatt mest populära Windows-laptop.Och bättre blir det. Du kan även välja en skärm med superhög upplösning eller multitouch-funktion samt en lång rad alternativ för lagringsutrymme och minne. Eller också kan du spara pengar genom att välja enklare alternativ.Läs hela recensionen: Dell XPS 13 (på engelska)
Med Asus ZenBook UX310UA får du en laptop till ett förmånligare pris än Dell XPS 13, utan att göra avkall på prestandan. Den har inte samma lyxiga känsla som Dell-datorn ovan och batteritiden är något sämre, men du får en enhet helt i aluminium med enastående prestanda från 7:e generationens Kaby Lake-processor.Du väljer själv om du vill ha i3- eller i5-varianten.Du får även välja mellan en full HD-display på 1080p eller en briljant 3200 x 1800-pixels QHD+-skärm med 30 procent fler pixlar jämfört med Apples 13-tums Retina-skärmar. Oavsett vilken modell du väljer är Asus ZenBook UX310UA en av de bästa laptoparna på marknaden.Läs hela recensionen: Asus Zenbook UX310UA (på engelska)
Om du är ute efter en billig laptop med någonting lite extra rekommenderar vi Lenovo Yoga Book 2017. Precis som på alla Yoga-enheter kan du vika skärmen så att den kan användas antingen som en surfplatta eller som en laptop. För att göra den mer mångsidig erbjuder Lenovo nu alternativet att köpa den med antingen Windows 10 eller Android 6.0. Du väljer operativsystem beroende på hur du planerar att använda enheten.Skärmen överstiger förväntningarna till det låga priset, och både tangentbordet och  touch-tangentbordet är fantastiskt.Det här är ett utmärkt val om du vill ha en billig enhet för enkla uppgifter, om du vill skapa konst med den inbyggda Wacom-ritplattan eller om du behöver en dator för att se på film på tågresan.Men om du behöver en kraftfullare enhet är det bättre att välja någon av alternativen ovan, eftersom Intel Atom-CPU:n ger lång batteritid, men inte lämpar sig så bra för snabba processer.Läs hela recensionen: Lenovo Yoga Book (på engelska)
Om du vill ha Apples senaste och bästa laptop ska du kolla in 13-tums Macbook Pro med Touch Bar. Enligt Microsoft är deras Surface Book 2 dubbelt så kraftfull som Apples flaggskepp MacBook Pro, men den har även ett högre utgångspris.Den mest spännande funktionen är såklart Touch Bar – en tunn OLED-display överst på tangentbordet som har en mängd användningsområden. Vad sägs om automatiska ordförslag när du skriver eller Touch-ID så att du kan logga in med bara ditt fingeravtryck.Om du älskar Macbook Pro 2017 kommer du att vara nöjd med den här modellen, men det finns ett antal bra skäl till att istället välja en Windows-modell. Den är som sagt inte lika kraftfull, den har lägre skärmupplösning än konkurrenterna och saknar touchfunktion, och dessutom är batteritiden lägre än förväntat.Om du inte har något emot att byta till PC är XPS 13 ett modernare och billigare alternativ. Men är du en trogen Apple-fantast är det här utan tvekan den bästa laptopen för dig!Läs hela recensionen: Apple Macbook med Touch Bar (2017) (på engelska)
Asus ROG Zephyrus är en del av en ny  generation av Max-Q gaming-laptopar 2017. Den är både absurt kraftfull och förvånansvärt tunn och lätt.Den är i och för sig stor jämfört med en Macbook Pro eller Dell XPS 13, men i förhållande till tidigare gaming-laptopar är den här Asus-modellen något av en sensation. Dina förväntningar på en 15-tums gaming-laptop ställs på ända när du ser vad Zephyrus kan åstadkomma. Den är självklart dyr, men med en kraftfull Core i7-CPU och GTX 1080-grafik kan du lätt spela de bästa spelen i många år framöver på den inbyggda 1080p-skärmen. Det är ett utmärkt val för att byta ut den stationära datorn, då den är både avancerad och, kanske för första gången, extremt bärbar.Läs hela recensionen: Asus ROG Zephyrus GX501 (på engelska)
Om du är ute efter en ny gaming-laptop och inte har råd med Asus ROG Zephyrus GX501 ovan rekommenderar vi Dell Inspiron 15 7000 Gaming. Du får den för mindre än halva summan och den är helt fantastiskt prisvärd. Grafikkortet Nvidia GeForce GTX 1050Ti har mer än tillräckliga prestanda för de allra bästa spelen på den inbyggda 1080p-skärmen, och tack vare Core i5-CPU:n går den som smort på Windows. För dig som reser mycket är den generösa batteritiden ett stort plus – batteriet räckte i nästan 8 timmar när vi tittade på HD-video. Efter två timmars spelande av Tom Clancy’s The Division med medelinställningar var batteriet fortfarande på 66 procent. Det är mycket bättre än konkurrenter på samma prisnivå. I mellanprisklassen är Dell Inspiron 15 7000 definitivt marknadens bästa laptop just nu.Läs hela recensionen: Dell Inspiron 15 7000 Gaming (på engelska)
Det finns två goda kandidater till den bästa Chromebook-laptopen. Dels den förstklassiga Chromebook Pixel, som du kan läsa om längre ner på sidan, och dels den utmärkta Asus Chromebook Flip C302, som erbjuder högklassiga funktioner till ett mycket förmånligare pris. Många är överens om att Chromebook-datorer är perfekta budget-laptopar för studenter, och Asus Chromebook Flip C302 är helt klart en av de bästa Chromebook-enheterna, för att inte tala om laptoparna, som du kan köpa för pengar. Den har en Intel Core-processor, 1080p-display, touchskärm, tangentbord med bakgrundsbelysning och en USB-C-port.Läs hela recensionen: Asus Chromebook Flip (på engelska)
Surface Book 2 (13,5 tum) är nästa modell på vår lista över bästa laptopar, och det är välförtjänt för den här 2-i-1-laptopen från Microsoft som är en av världens mest kraftfulla laptopar.Surface Book 2 har tillräckliga prestanda för det mesta du behöver göra i vardagen, och om du väljer en modell med ett särskilt grafikkort klarar den även viss gaming och videoredigering. Enastående hårdvara och utmärkt batteritid gör den här enheten perfekt att använda både som laptop och som avancerad surfplatta med Windows 10. Den finns även i en 15-tumsversion som är kraftfullare och har större skärm, men den är för närvarande bara tillgänglig i USA. Om du vill ha en billigare 2-i-1-enhet rekommenderar vi att du kollar in Acer Switch 3 nedan.Läs hela recensionen: Microsoft Surface Book 2 (13,5 tum) (på engelska)
Om du gillar Microsoft Surface Book 2, men vill ha en mycket billigare variant är Acer Switch 3 2017 bästa alternativet för dig.Den är utformad efter samma princip som Surface Book 2, men har något lägre prestanda. Den fungerar dock utmärkt för de flesta användningsområden. Dessutom levereras 2-i-1-laptopen/surfplattan med det valbara tangentbordet, vilket ger ett ytterligare värde utan extra kostnad.Som vanligt kan du välja mellan flera olika versioner, där den dyrare varianten har USB Type-C, 8 GB RAM, en IPS-display och Intel Core i3 7100U-CPU.Läs hela recensionen: Acer Switch 3 (på engelska)
Årets version av MacBook är ännu en vinst för Apple, som återigen lyckas övertyga oss med en snygg design, enastående prestanda och klassledande batteritid.Apple har uppdaterat processorerna med Intels Kaby Lake-serie i 7:e generationen, vilket innebär att du får bättre prestanda och längre batteritid utan att gå miste om den tunna och lätta design som MacBook är känd för.MacBook 2017 är inte utformad enkom för produktivitet, som den mer kraftfulla och mångsidiga MacBook Pro eller en gamingdator som Asus ROG Zephyrus GX501, men den är ändå en av världens bästa laptopar just nu.Den är superlätt och smidig, så att du enkelt kan ta med den överallt, och använder nya macOS High Sierra.Om du är ute efter en MacBook är årets modell klart en av de bästa.Läs hela recensionen: Apple MacBook (på engelska)
Chromebook-enheterna är utformade som ett mindre komplicerat alternativ till en Windows-dator eller Mac, och har nått stor framgång de senaste åren på grund av sin användarvänlighet. Google Pixelbook är inget undantag. Den kostar dubbelt så mycket som en genomsnittlig enhet med Chrome OS, och tvärtemot vad man kan förvänta sig medföljer ingen penna.Trots det är Pixelbook en stabil enhet. Den har ett par Thunderbolt 3 USB-C-portar för tillbehör och supersnabb filöverföring, en vridbar skärm för att kunna se på film på flygresan och – kanske framför allt – stöd för Android-appar.En del funktioner behöver ännu lite finputsning, men med Pixelbook har du tillgång till hela Google Play-butiken, så du kan spela Sonic the Hedgehog och titta på film i VLC.Och med en batteritid på 7 timmar och 40 minuter (i vårt test) behöver du inte ladda datorn på en stund. Om du vill ha en billigare Chromebook är Asus Chromebook Flip (högre upp på sidan) ett utmärkt val. Läs hela recensionen: Google Pixelbook (på engelska)
Några av 2017 års allra bästa laptopar är 2-i-1-enheter och Lenovo sällar sig till skaran med den utmärkta Lenovo Yoga 920.Den har en fantastisk slimmad design och hårdvaran är av exceptionell kvalitet. Datorn kan vridas 360 grader, så att du kan omvandla den till en surfplatteliknande enhet. Den är i verklig mening flexibel.Den är billigare än Surface Book 2, och även om den inte är riktigt lika bra som surfplatta är det en stabil enhet med utmärkt kraft och batteritid.Den är definitivt ett fullgott alternativ och klart en av de bästa laptoparna vi har sett i år.Läs hela recensionen: Lenovo Yoga 920 (på engelska)
Du kanske trodde att ”billig Ultrabook” var en motsägelse. Det är en vanlig missuppfattning som Acer nu ställer på ända med Swift 3.Företaget har tagit aluminiumhöljet från Acer Swift 7 (recension på engelska) och fyllt det med billigare komponenter till allas glädje.Den kör inte macOS (recension på engelska), men bortsett från det överträffar Acer Swift 3 den gamla MacBook Air (recension på engelska) i nästan alla avseenden, inte minst den svårslagna prislappen.Acer var självklart tvungna att skära ned på vissa finesser för att kunna hålla ett så lågt pris, så du kan inte förvänta dig någon Ultra HD-display eller fantastisk ljudkvalitet, men prestandan är bra nog för att mäta sig med Surface Laptop (recension på engelska).På CES 2018 kikade vi också lite på 2018 års version av Swift 7 (recension på engelska), som har uppgraderad grafik och processorkraft. Den kan ha en given plats i vår lista när den lanseras senare i år.Läs hela recensionen: Acer Swift 3 (på engelska)
Om du är ute efter en Windows-laptop till ett överkomligt pris som du lätt kan bära med dig i väskan hela dagen är Asus Transformer Mini T102HA en fantastisk enhet. Ärligt talat är det inte världens snabbaste laptop, så tro inte att du ska kunna använda den för videoredigering. Men den duger helt klart för enkla vardagssysslor. Precis som övriga 2-i-1-datorer på listan kan den även omvandlas till en surfplatta, och du kan välja om du vill ta med tangentbordet eller inte. Det medföljer som standard, så du behöver inte betala extra för det.Läs hela recensionen: Asus Transformer Mini T102HA (på engelska)
Om du gillar utseendet hos XPS 13 överst i listan, men behöver en större dator med bättre grafik kan Dell XPS 15 2017 vara den bästa laptopen för dig.Den har samma Infinity Edge-teknik, skärmen sträcker sig ända ut till datorns kant, vilket innebär att den är så liten en 15-tums laptop kan bli 2017.Men den är rätt dyr, beroende på vilken version du väljer. Den bästa versionen har en 4K-display med korrekta färger, vilket gör den perfekt för grafisk design, och det går bra att spela på den om du använder låg upplösning eller medelinställningar.Läs hela recensionen: Dell XPS 15 (på engelska)
Vilken sorts laptop passar dig?
Vanliga laptopar: Kolla in de bästa billiga laptoparna (på engelska). De här enheterna är snarare praktiska än snygga, bärbara eller kraftfulla. Det betyder inte att de inte kan vara snabba, men du har större chans att hitta en vanlig vikbar laptop med HD-skärm och hårddisk för under 5 000 kronor.Ultrabook-datorer: Här hittar du tunna och lätta laptopar med SSD-lagring och skärmupplösning på över 1080p. Med kraftfulla, mobilanpassade komponenter och särdeles lång batteritid har de bästa Ultrabook-enheterna (på engelska) ett väl tilltaget pris – mellan 6 000 och 20 000 kronor.2-i-1-datorer: Bärbara datorer som även fungerar som surfplattor. Även om Surface Book 2 inte är här än (på engelska) finns det många bra 2-i-1-datorer (på engelska) redan nu. De här hybriderna har både avtagbara och 360 graders vridbara skärmar och är det mest flexibla sättet att uppleva Windows 10 (eller Chrome OS) på en touchskärm.Chromebook-datorer: Här hittar du de bästa Chromebook-datorerna (på engelska) med Chrome OS. De klarar av det mesta som Windows och macOS gör i webbläsaren, med fokus på molnlagring istället för lokal lagring, och nyligen lades stöd för Android-appar till på modeller med touchskärm. De kostar vanligtvis mindre än 2 500 kronor och en del av dem tål även lite hårdare tag (engelska).Gaming-laptopar: Är du på jakt efter en laptop som klarar av spel (nästan) lika bra som en stationär dator? Då ska du kolla in de bästa gaming-laptoparna (på engelska). De här maskinerna kostar vanligtvis mellan 6 500 och 30 000 kronor, och är troligtvis först med att utnyttja AMD:s Ryzen-processorer för laptopar (på engelska).Laptop-surfplattehybrider: De bästa Windows-surfplattorna (på engelska) har utformats som surfplattor i första hand till hybrider mellan laptopar och surfplattor. De har touchskärmar med över HD-kvalitet, en del har inbyggda ställ och andra har ställ som även fungerar som tangentbordsskydd. Vanligtvis medföljer en penna, och priserna sträcker sig från budget till de högre prisklasserna.

Comments are closed.